Kärna har även kallats smörkärna, stavkärna, ståndkärna, stötkärna och träkärna.
Kärna, smörkärna, stavkärna, ståndkärna, stötkärna, träkärna
Det här är en smörkärna. Den användes till att kärna smör. Smörkärnan har även kallats kärna, stavkärna, ståndkärna, stötkärna och träkärna.
För att kärna smör behövdes grädde.
I södra och mellersta Sverige hälldes mjölken upp i fat eller krukor. Mjölken ställdes svalt. Dagen efter när grädden samlat sig på ytan skummades den av med en slev.
I norra Sverige lät man mjölken stå i mjölktråg av trä några dagar på ett svalt ställe. Därefter hällde man mjölken i ett annat kärl, medan man med handen eller något föremål höll för så att grädden blev kvar.
Grädden hälldes dagligen i smörkärnan i en veckas tid eller tills kärnan var fylld. Sedan stötte man upp och ner med staven, som kallades törel eller kärnstav, tills smöret skiljt sig från kärnmjölken till en grynig klump. Smörklumpen sköljdes sedan flera gånger med vatten samtidigt som klumpen knådades. När all kärnmjölk var bortsköljd saltades smöret.